posting terkini

29 May 2010

nak buat gigi palsu tak payah pergi klinik maaa....cukup tepi jalan pun boleh maaa.....risiko tanggung sendili...!!!!

 

SEORANG 'doktor' memeriksa gigi seorang pelanggan di kaki lima sebuah kedai, di Jalan Pasar, Kuala Lumpur semalam.

KUALA LUMPUR - Kotor dan menjijikkan! Itulah gambaran apabila melihat gelagat empat orang lelaki warga China yang menyediakan khidmat menanam gigi palsu di Jalan Pasar berhampiran Pasar Pudu di sini.

 Klinik kaki lima' tersebut bukan sahaja beroperasi secara terbuka malah empat kumpulan yang melibatkan lima lelaki dan seorang perempuan yang berlagak seperti 'doktor' itu juga didapati tidak memakai sarung tangan ketika merawat pesakit mereka.

Lebih meloyakan, mereka hanya menggunakan segelas air biasa bagi membasuh peralatan yang telah digunakan dan alat yang sama digunakan daripada satu mulut ke mulut pelanggan lain tanpa dinyahkuman.

Selain peralatan khas pergigian, playar dan dawai yang digunakan untuk mengikat gigi pelanggan juga tidak dicuci dan terdedah kepada asap kenderaan di tepi jalan.

Walaupun hanya beroperasi di tepi jalan, 'doktor' berkenaan turut menyediakan penggerudi gigi elektrik untuk menebuk gigi pelanggan yang berlubang sebelum ditampal dengan sejenis serbuk yang dicampur dengan bahan kimia.

Semua barangan tersebut bukan sahaja disusun di atas meja tetapi ia turut disimpan di dalam beg dan kotak pensil supaya mudah dibawa lari jika diserbu pihak penguat kuasa.

Usaha untuk menemubual salah seorang 'doktor' yang berusia dalam lingkungan awal 40-an itu tidak berhasil kerana mereka tidak tahu berbahasa Inggeris sebaliknya semua jawapan diberikan dalam bahasa Cina.

No comments :

Post a Comment

PERINGATAN: BERITA DAN INFORMASI tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun . Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri..

Popular Di Singgahi


Sorotan Buletin Semasa : Berita Warga Paramedik @ Keratan Akhbar

Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam